Korvsommaren 19
Även om min uppdateringstakt brukar vara under all kritik så har den under sommaren var ovanligt dålig. För en gångs skull är jag oskyldig och kan med rent samvete säga att jag varit (och fortfarande är) utan dator. Två månader och otaliga telefonsamtal efter att jag lämnat in den för reparation fick jag omdömet att den var bortom räddning. Nu känner jag att mitt, och förhoppningsvis även ert, sug efter nya inlägg är så pass stort att jag tagit mig i kragen och lånat en dator.
Den här typen av efterhandsinlägg blir så klart inte lika detaljerade som när man skriver i färskt minne. Det här inlägget blir mer en ytlig sammanfattning och, förhoppningsvis, en liten nystart.
Korvsommaren peakade ganska tidigt då jag var hemma hos mina föräldrar och då självklart skulle göra korv. Jag funderade länge på smakkombinationer. En idé var att göra en sommarfräsch korv, korvarnas motsvarighet till en svalkande drink. Jag funderade länge. Kanske kunde något frukt ge somrig känsla? Hur mycket jag än funderade så kunde jag inte riktigt överföra känslan av drink till en korv. Det är kanske inte så konstigt givet deras olika förutsättningar, men det kändes lite som ett nederlag. Om någon har en idé om hur man gör en korv riktigt sommarfräsch så får du gärna höra av dig! Jag körde dock vidare på fruktspåret, om än med äpple som ju är något mindre exotiskt och föga nytänkande tillsammans med fläsk, men som ändå kändes som att det hade något.
Den andra sorten var lättare då jag länge gått i tankarna på att göra en korv med västerbottenost. Vad med den skulle innehålla vållade visst huvudbry, men tillslut bestämde jag mig för fänkål
Vi gjorde en dubbel satts klassisk fläskkorvssmet med basic kryddor och lök. Sedan delade vi den i två halvor och adderade respektive smaksättning.
Efter att de fått ligga och gotta till sig över natten var det dags för provgrillning nästa dag. Båda var otroligt saftiga och hade en mycket välbalanserad smak. Om man bara ska se på dem som klassiska fläskkorvar så var de där uppe och bland de bästa jag ätit. Dock blev jag lite besviken på smaksättarna. De två olika sorterna smakade väldigt likt varandra och de respektive kryddningarna blev mer som en liten touch. Det behöver inte vara fel i sig men när jag lagt ned så mycket tid på att tänka ut dem var det ändå lite trist. Det händer allt för ofta att man underkryddar, nästa gång ska jag ta i mer rejält. Ett annat problem med att göra ostkorv är att när man blandar smulas osten sönder istället för att vara intakt. Det ger god smak men man får inte den där härligt smältostiga känslan. Nästa gång funderar jag på att skära osten i större kuber och kanske lägga i den i ett senare skede av blandandet.