Curry 61
Man blir populär när man bor i en storstad och knappt hade min förra besökare åkt förän det var dags för nästa. Denna gång var det inga mindre än den ökände gourmeten Arvid L och den minst lika ökända funkrocksångaren Adam B som gjorde mig den äran. Att få besök är naturligvis mycket trevligt. Att skaffa tyska vänner, i alla fall för mer än en kväll, är svårare än man tror. Särskilt om man inte är så bra på tyska. Visst träffar man en hel del trevliga människor men kan man inte prata med dem på deras villkor kan de lätt bjuda på tysk service även på sin fritid.
En av de få tyska vänner jag har träffade jag i Sverige, den lovande pjässkribenten Jens L. Han är något så ovanligt som en vettig person som är intresserad av teater och dessutom en mycket trevlig person i allmänhet. Då är det klart att det väger tungt när han säger att Konnopke’s och Curry 61 är de två bästa currywurstställena i Berlin. Som jag redan skrivit i bloggen var jag föga imponerad av Konnopke’s men trots det var mina förväntningar höga.
Adam anslöt först på fredagskvällen så jag och Arvid fick klara oss en hel dag utan hans galna upptåg. Istället ägnade vi oss åt att besöka stadens två stoltheter, Brandenburger Tor och Curry 61. Båda två ligger i centrum, inte allt för långt ifrån varandra. Kön till det sistnämnda var ganska lång och verkade vara ungefär hälften turister och hälften lunchhungriga Berlinbor. Då vi skulle klämma en avsmakningsmeny några timmar senare tog vi det lugnt och höll oss till varsin enkel currywurst utan tillbehör. Eftersom klockan började närma sig ett var det självklart även dags för dagens första öl.
De hade inte bara någon vanlig ketchup utan sin egen hemmakokta sås som de var mycket stolta över och sålde på flaska för den som vill göra currywurst hemma. Det var inte bara sås de sålde på flaska utan även champagne, ett grepp fler gatukök borde pröva. När vi fått våra korvar promenerade vi till närmsta park, slog bort tankarna på hur många alkisar som pissat där och satte oss ner i gröngräset.
Att det inte bara var vanlig ketchup märktes genast. Såsen var väldigt fyllig och välbalanserad. Lagom sötma, lagom hetta och en fin tomatsmak. Ska man hitta något att klaga på så hade det som alltid kunnat vara lite mer curry men helheten var ljusår ifrån den genomsunkiga ketchup man får på vissa ställen. Även om det framför allt är såsen som Curry 61 är kända för så var också korven bra. Smakmässigt var den ingen sensation men den lite mildare korvsmaken passade mycket bra till den fylliga såsen. Men en för kryddig korv hade det lätt kunnat bli för mycket. Något som var speciellt med korven var att den kändes ganska luftig, inte lika tung och kompakt som currywurstkorv brukar vara. Exakt hur de gjort vet jag inte, men det är ett genidrag.
Till skillnad från Konnopke’s måste jag säga att Curry 61 levde upp till hypen. Mycket bättre gatumat får man knappast för 1,80€, vilket visserligen är lite över medel men ändå prisvärt men tanke på kvaliteten. Man blir kanske inte jättemätt men som lunch duger det bra och är man riktigt hungrig kan man köpa en meny, kanske med en flaska champagne till? Med tanke på hur bra sås de har till sin korv kanske de till och med har vettig majonnäs till sina pommes. Jag kommer definitivt att komma tillbaka hit igen.
När vi sedan druckit upp våra öl var det hög tid att lämna parken då regnmolnen var i antågande. När vi gick därifrån kunde jag nöjt konstatera att detta var en upplevelse värd 8/10. Senare på kvällen räddade vi den tyska gastronomin, men det är en annan historia.