Dom dimmiga dagarna

Exakt vad som hände i lördags morse får jag kanske aldrig veta. Men någon gång runt klockan sju, någonstans runt Prenzlauer Berg fick jag se en korv inbakad i en croissant. Det var bland det mest bisarra jag någonsin sett. Jag var så klart tvungen att prova. Någon djupare analys vågar jag inte ge mig in på men med tanke på hur det såg ut så var det klart över förväntan.
 
 

Bigos

Nog för att jag älskar korv och surkål, men man kan faktiskt äta det på många olika sätt och inte bara rakt upp och ned. Man kan tillexempel göra den polska grytan Bigos! Det polska köket är precis som det tyska mycket underskattat med många mustiga och smakrika rätter. Det enda negativa är väl att rätterna sällan går att stava eller uttala. 
 
Bigos är lite som en pyttipanna, man kan ta vad man har hemma helt enkelt. De typiska ingredienserna är surkål, korv och fläskkött. Jag utgick ifrån detta receptet men fick på grund av skralt butiksutbud klara mig utan bacon och lagerblad. Bacon verkar på det stora hela inte slagit igenom riktigt i Tyskland. Vet inte om det gäller i allmänhet eller bara i Lilla Istanbul där jag bor. Annars var receptet bra förutom att det krävde mer vätska. 

Egentligen är det nog tänkt att man ska ha en lite matigare korv men man kan som sagt ha i vad som helst och jag bestämmde mig för ett par smala korvar som var något mellanting mellan ölkorv och salami, fast mjukare. De hade en härlig välbalanserad fläsksmak som passade perfekt i grytan. Ska man vara kritisk kunde de kanske varit lite kryddigare men det spelar inte så stor roll när de ska i en gryta. 
 
 
Såhär blev resultatet. Jag kunde kanske jobbat lite på upplägget men smaken kan man inte klaga på. Jag vet inte om jag hade vågat bjuda Kuba Błaszczykowski på den men den var helt klart i klass med den jag åt på den utmärkta restaurangen Krakow i Göteborg. Ett ställe som jag kan rekommendera! 
 
Jag vet att det varit dåligt med uppdateringar här sista tiden men jag har nyligen flyttat och ser detta som en nystart!