Julbord

Hur mycket jag än älskar korvar så måste jag säga att de som brukar finnas på julbordet tillhör bottenskrapet. Som jag skrev i förra inlägget har jag aldrig varit något stort fan av de kokta köttkorvar som brukar serveras på julbordet. Men efter att ha blivit positivt överraskad då var jag nu beredd att ge dem en andra chans. Därför blev jag mycket besviken när jag såg att den enda korv som dukats upp var prinskorv.
 
När jag var liten var jag galen i prinskorv. Prinskorv med tärnade grönsaker och litervis med ketchup var min favoriträtt tills jag började skolan och växte ifrån prinskorven. Nu tycker jag inte prinskorv är gott alls. Det är för salt och har en lite frän smak som jag inte riktigt vill veta var den kommer ifrån. Jag brukar äta en pliktskyldig prinskorv på julbordet av nostalgiska skäl. Prinskorv är som julafton i almänhet, det blir aldrig lika bra som det var när man var liten. Nu när jag blivit så stor att jag tycker maten är bättre än julklapparna är det istället sill och Jansson som får mina ögon att tindra.
 
Ikväll ska jag äta pakistansk mat med den ökände matbloggaren Arvid L. Oddse på korv är väl ganska höga men jag är övertygad om att det blir mycket gott.

Jakobsdals julkorv

Jakobsdals julkorv    

När dagarna är fulla av arbete och gatorna tomma på snö blir det svårt att få den rätta julkänslan. Men Phil Spectors julskiva går det men även då sitter det hårt inne. I ett desperat försök att bota min julabstinens och min bakfylla sökte jag, som så ofta, min tillflykt till korven.

Det kändes självklart att äta julkorv och valet föll på Jakobsdals kreation som vägde in på 310 gram och enligt förpackningen skulle sjuda 30 minuter tillsammans med kryddpeppar, lagerblad och salt. Kryddpeppar är en stor personlig favorit men det samma kan inte sägas om kokt korv. Det finns såklart undantag  men jag tycker sällan det blir riktigt bra. Även tillbehören gav mig problem. Hur skulle jag äta korven? Egentligen ska den väl ätas på julbordet men som egen rätt blev det svårare. Valet föll på kokt potatis och alla korvars eviga vän, den stekta löken, som dagen till ära fick sällskap i stekpannan av lite kryddpeppar. Dessutom hade jag en klicka av min hemmagjorda senap med ingefära, nejlikor och honung.

Något osexigare än en rå julkorv är väl svårt att tänka sig. Grådaskig och sladdrig med små svarta prickar. Den blir inte mycket vackrare av att tillagas, särskilt inte då min sprack. Trots att den inte var särskilt vacker bestämde jag mig för att det var hög tid att korvbloggen fick sin första bild. Den är inte särskilt vacker men som tur är så är detta en matblogg och ingen töntig fotoblogg.
 

När jag tog den första tuggan blev jag positivt överraskad. Korven var mycket fastare och smakrikare än vad jag hade väntat mig. Kötthalten ligger på 61% vilket brukar vara katastofalt dåligt men är standard för den här korvtypen och därför helt godkänt. Den välbalanserade kryddningen kom fram bra och senapen passade perfekt till. Löken gjorde väl inte det hela sämre men den tillförde inte direkt något och det hade gått minst lika bra utan.

Korven må vara oattraktiv och gammalmodig men den levererar faktiskt, lite som en korvversion av Lars Lagerbäck. I morgon tänker jag äta det som blev över på en vörtmacka. Jag kanske borde vänta med utlåtandet tills dess men än så länge landar betyget på stabila 7/10. Om två dagar är det julafton och då kommer jag garanterat gräva djupare i korvfatet än jag brukar!

Salsiccia al Limone (scan)

Salsiccia al Limone

Scan
23,50kr 240 gram

 

Jag ville inte ta fram det tunga artilriet med en gång så jag bestämde mig för att mjukstarta med en salsicca al limone från scan. Detta med att "italiensk" mat ska ha italiensk text stör mig något otroligt. Varför ska det stå cottura 7 minutti på pastan? Det sägs ju att pennan är mäktigare än svärdet men den rår inte på smaklökarna, lite tjusig text kan inte dölja dålig kvalitet. Denna korv har aldrig varit i närheten av Italien så "med citron" hade fungerat minst lika bra.

Korven stektes och eftersom jag ville ha tillbehör som inte tog överhanden serverades den med färsk pasta, parmesan och olivolja. Lite grönt hade kanske gjort tallriken mer tilltalande båden näringsmässigt och estetiskt men jag tycker sånt är ganska överskattat.

Tyvärr var korven en stor besvikelse. 23 kronor är väl ingen förmögenhet och man kan inte vänta sig att snabköpskorv ska hålla saluhallskvalitet, men eftersom detta var från scans finare sortiment med kartongförpackning och allt så hade jag väntat mig mycket mer. Enligt förpackningen ska köttet vara grovmalet och utgöra 90% av korven. Jag ställer mig skeptisk till båda dessa påståenden. Den var kanske något mer grovmalen än standardkorv men den kändes fortfarande smetig. I en grovmalen korv ska man kunna känna köttbitarna det gjorde man inte här. Avsaknaden av rejäl köttsmak skvallrar även om att man får ta kötthalten med en rejäl nya salt. Jag har själv jobbat i charkbranschen och vet att det fuskas en hel del på alla möjliga håll. I en 90%-ig korv ska man verkligen känna att man gnager på ett djur, inte att man tuggar på en loj deg.

Något som däremot var riktigt gott var touchen av citron. Den fräscha eftersmaken är så bra att man nästan kan förlåta korvens avsaknad av bra smak och konsistens. Detta räddar korven från den absoluta botten och gör att betyget landar på 4/10 Citron i korv är något jag absolut tror på, men då får man inte slarva med resten.