Korvkiosk Ringen Centrum

Stjärnkocken Magnus Nilssons äventyr i korvvärlden har ju tidigare omnämnts i bloggen men nu har han alltså lämnat Jämtland och startat filial på Söder. Exakt hur inblandad han är vet jag inte men han skänker ju utan tvekan en viss stjärnglans. Korvkiosk som det kort och gott heter ligger i det nya mattorget i Ringen Centrum vid Skanstull. Jag tog mig dit en måndag vid en tid då både lunch julklappsruschen var i full gång. Trots att alla andra ställen var fullsmockade var det ganska tomt hos Korvkiosken vilken var positivt eftersom jag inte behövde vänta så länge men ändå såklart lite trist. All stressade lattemammor och aspirerande art directors verkade föredra några av de många asiatiska ställena och de få som jag såg leta sig fram till korven var äldre män som alla utstrålade någonting som sa mig att deras kärlek till korv väkts på någon ståplatsläktare på 70-talet.

 

Jag vet inte om Magnus Nilsson är så pass mycket norrlänning att han blandar ihop Stockholm och Göteborg, men man blir ju lite konfunderad när menyn innehåller både västkustklassikern halv special och den ordvitsiga ”Kioskvältaren”. Man kunde även få en enkel korv i bröd och en klassisk tunnbrödsrulle och dessutom kunde man byt ut den kokta korven mot bräckkorv eller isterband. Eftersom jag är svag för både billiga skämt och klassiska rätter så blev det en Kioskvältare med kokt korv.

65 kronor senare fick jag korven i min hand. Det var som sagt en klassisk kokt korv som var fast och inte hade den vattniga bismaken och konsistensen som man annars ofta stöter på. Något exaktare uttalande om korven är svårt att komma med då den drunknade lite bland alla tillbehören. Senap, ketchup, riven råkost i någon sås, rostad lök och pressgurka. Brödet var varmt (se och lär Lennart och Bror!) men inte något som fastnade i minnet heller

 

Jag är lite kluven till korven. Det var helt klart en bra korv och hade man snubblat över den på en vägkrog någonstans hade man tyckt den var utmärkt. Mina förväntningar något upptrissade, vilket jag i det är fallet tycker är helt rimligt, men de motsvarades inte riktigt. Samtidigt ska de ha en eloge för att de verkligen håller i korvkioskkonceptet. Jag har pratat om det innan att om korv blir allt för mycket finmat tappar det lite av sin charm. Här håller de sig inom konceptets stränga ramar och gör kanske så mycket det går inom dem, men samtidigt är det inget som direkt skvallrar om att någon som anses vara en av världens bästa inom sitt område har ett finger med i spelet.

Sen är jag lite kritisk till prissättningen. Kvalitet får och bör kosta och jag räknar med att de inte använt några billiga råvaror. En lunch för 65 kronor är inte dyrt men då ska man också bli mätt och det blev jag inte alls. Samtidigt kostade en enkel korv med bröd med bara ketchup och senar 25 kronor. Får man en annan korv då? Eller betalade jag 40 kronor för lite morötter och gurka? Vilket av dem det än är så är det vansinne.

Som jag skrev i mina tidigare inlägg om Undersåker så är det väldigt kul att någon med kärlek tar sig an gamla klassiker och det är sant även här. Även om det finns vissa punkter att vara kritisk till så gav besöket viss mersmak och jag skulle gärna komma hit igen för att prova tunnbrödsrullen eller den något oortodoxa isterbanden i bröd.