Världsmästare

Även om jag tycker man ska stanna upp i tillvaron och njuta av maten och livet när man äter så är ju ett världsrekord alltid ett världsrekord

Tentakorv

Att gå till en salstenta med vetskapen att ens vänner samtidigt är på about//blank är naturligtvis inte lätt, men när man efteråt får ta en tentakorv på Günters blir det i alla fall uthärdligt! Dock måste jag säga att jag var lite besviken på den polska bratwurst jag åt. Den var något menlös och levde inte alls upp i samma klass som sin landsman på Polonia livs i Sätra. Appropå Sätra kontra Vasastan så kommer jag snart bli granne med Günters och hoppas kunna äta mig igenom hela menyn (undantaget den vegetariska då såklart) inom en snar framtid

Zigeuner

Jag är inte den enda som uppmärksammat Günters meny

Günters

Efter en dryg månads studier på Stockholms Universitet känner jag fortfarande inte att jag blivit klok på stället. Ekonomistudenterna som bär kostym en vanlig tisdag, övervintrade emos, datanördar och framförallt alla osäkra kids som kommer direkt från gymnasiet och stryker korridorsväggarna i jakt på klassrum och mål i livet. Att sitta i vid ingången och betrakta detta spektakel är oftast lika lärorikt som föreläsningarna. Som tur är har jag lyckats vaska fram några guldkorn i denna öken och efter en tung föreläsning bestämde vi oss för att vi förtjänat en korvlunch tillsammans.

 

Under tunnelbaneresorna har jag Boris och Carlo funnit varandra bland annat över ett stort intresse för korv och den förstnämnde hade länge talat sig varm om Günters i Vasastan.

 

Vädret var egentligen lite för kyligt för att äta ute och läget var alldeles för långt från busshållplatsen men vi var så hungriga som man bara kan bli av en hård dag i skolan och lät ingenting hindra oss. Hur lång och kall promenaden än är så det nästan värt det bara för att läsa Günters meny. Att skriva att sojakorv är en korv för miljöpartister som inte smakar ett jäkla dugg borde bli standard i branschen. Korvkioskstämningen blir total av de köande byggarbetarna och allt ramas in väldigt fint av en liten skylt som berättar att Leif GW Perssons påhittade detektiv ätit där en gång.

 

Menyn är inte bara välformulerad utan även väldigt innehållsrik och det tog lite tid att bestämma mig men tillslut föll mitt val på den politiskt inkorrekta Zigenarkorven (Zigeunerwurst) från Tyskland. Den beskrevs som ”ett skjutjärn“ och skulle vara den starkaste i sortimentet.

 

 

Korven serverades i ett grillat french hot dog bröd av bättre snitt och med olika röror till. Det var svårt att veta vad som skulle passa till med då ”allt” verkade vara stammisarnas favoritsvar tog jag också det. Då fick man två sorters senap och någon örtolja som var väldigt otippad men mycket god. Korven kostade 50 kronor och för en femma extra fick man surkål till, Den kom direkt ur burken vilket jag egentligen är motståndare till men när den stoppas in i brödet såhär och får såväl smak som värme av korv och övriga kryddor så funkar det faktiskt bra. Själva korven var bra och köttig men levde inte riktigt upp till menyns hype. Även om kryddorna satt där de skulle så var det inte tal om något skjutjärn. Jag är ganska känslig för stark mat men fastan jag hade stark senap till så sved det inte nämnbart i munnen. Trots det var det en god lunch och med bröd och kål kändes den verkligen rejäl och relativt nyttig på ett sätt som snabbmat sällan gör. En bättre lunch får man knappast i innerstan för en ynka 50-lapp. Även om zigeunern inte riktigt höll vad den lovade så var den god och jag och mina vänner var så pass nöjda att vi funderar på att göra korvlunch på Günters till en måndagstradition.

 
 
 
 

Korv, Senap & Rock n Roll

Plötsligt händer det, man får lunchbesök av livs levande rockstjärnor! Senast Adam Baig figurerade på bloggen var förra året då han var på besök i Berlin. Nu dök han upp i Stockholm för att spela på anrika Per Sounds Bar. Adam har tagit ett steg tillbaka på scenen och spelar nu gitarr istället för att sjunga viket jag inte riktigt kan stödja då ingen kan rock the mike som Baigan. Snyggast på scen var han dock som vanligt, oavsätt var på den han befinner sig. För att kunna prestera bra på kvällen behöver man grunda med en stadig lunch, något Adam och trummisen Viktor tog på så stort att de tog sig hela vägen ut till mig i Sätra. Då Viktor är kock kände jag en viss press på mig men eftersom mina utforskningar av mina hoods visat att det finns en utmärkt polsk mataffär vid namn Polonia Livs så var jag aldrig osäker på vad jag skulle laga. Korv och surkål, enkelt och fantastiskt gott.
 
 
Exakt vad Kietbasa Biata innebär vet jag inte men det var en välkryddad flaskkorv av hög klass.
 
Surkålen är stekt med bacon och lök och har sedan fått ligga och puttra i öl en liten stund tills den fick rätt konsistens. Hur mycket jag än gillar smakrik öl så passar en ljust lager bäst till detta ändamål. En Norrlands Guld 2,8 funkar utmärkt även när man, som jag, behövde visa leg för att få köpa den. Pricken över I:et var den fantastiska senapen Graveleijs som jag lyckades kräva fram bland ICA Sätras annars ganska skraa utbud. Helt klart i klass med den saluhallssenap som jag åt på Kungsholmen.
Korvarna kostade 42 kronor för ett rejält paket vilket är billigt och när det samma kan sägas om övriga ingredienser och det dessutom är lättlagat så vågar jag påstå att man knappast får en bättre lunch för så lite pengar och arbete. Korvarna ger jag en klar 8/10 men helhetsbetyget är snäppet högre och om man sedan ska ta med sällskapet i ekvationen, ja då är tian svindlande nära.
 
 
Till efterrätt åt vi Pakistansk mango, men det är värt ett eget inlägg