Korv-25

Något jag gillar nästan lika mycket som korv är mackor, helst riktigt grisiga sådana med så mycket som möjligt på. Den kanske bästa macka jag ätit inmundigade jag på hypade Snack Bar på K-25 vid Hötorget. Det var en rejäl baguette med grillat kött, sås, ost lök och pommes frites. Jag minns första gången jag hörde talas om pommes på pizzan och trodde det var ett skämt, jag har aldrig riktigt fastnat för just den kombinationen men här var det perfekt.

 

När Arvid fick höra att Snack Bar börjat med merguez var det givet att det var här vi skulle gå för att följa upp vårt besök på Lennart & Bror. Att dyka upp mitt i fredagslunchrusningen var kanske inte en av våra bättre idéer. Det var mycket kö till alla ställen men framför allt till snack bar vars kö helt täckte det tomma kaffestället som låg vägg i vägg. Dock arbetades det imponerande fort och vi behövde inte vänta allt för länge för att i utbyte mot en hundring få vår korv med en liten sallad till. Tyvärr var jag för uppe i varv av trängseln för att komma ihåg att ta en bild men ni får tro mig när jag säger att korven serverades i en baguette tillsammans med pommes och en chilisås.

 

 

Eftersom jag gillar både merguez och K-25:s baguette så var förväntningarna såklart höga men de infriades inte. Även om korven var helt okej så var den inte riktigt så välkryddad och framförallt inte så saftig som en bra merguez kan och ska vara. Vad som däremot var lite väl välkryddat var såsen. Det var inte det att den var för stark men den tog över alldeles för mycket istället för att bära fram och lyfta upp korven. Den smak som inte togs över av såsen neutraliserades till stor del av pommesen. När jag försökte smaka på korven för sig så var den helt okej, om än inte perfekt, men helheten i serveringen var inte riktigt genomtänkt. Korven ska såklart leva på egna meriter och inte behöva jämföras med Baguetten men att inte nämna den alls är omöjligt. Dels var såserna bättre där och passade bättre med köttet. Osten med sin lena konsistens gjorde att det inte blev riktigt lika kompakt och även pommesen kändes där mer som en naturlig del av en flottig harmoni. Här var det mer som att korv och pommes i brist på tallrik tryckts ner i ett bröd. Jag är beredd att förlåta Snack Bar för detta snedsteg eftersom de uppenbarligen faktiskt vet hur man lagar fantastisk mat, men bäst av allt vore om de kunde ta denna kunskap och göra något lika bra på korvfronten


Skandal

Bryan Adams gör inte bara dålig musik, han har dålig smak också

Klockan 9 hos Bengt

Mitt i alla måndagsångesten muntrar det upp lite när den gamle hjälten och förebilden Bengt Frithiofsson är med i det annars ganska fåniga programmet Klockan nio hos stjärnorna. När han dessutom båda lagar vildsvinskorv och är med på en såhär fantastisk bild så blir det så klart ännu bättre! Bengan verkade relativt nykter men annars i gammal god form. Hoppas verkligen att jag är lika pigg och levnadsglad när jag närmar mig 80, kanske är det sant att alkohol konserverar? Jag kan ju tyvärr inte uttala mig om själva korvarna men då Bengt vann tävlingen får man väl räkna med att de var goda. I vilket fall så är det kul att korv ännu en gång på kort tid står på menyn i ett matlagningsprogram.


Lennar & Bror

Se upp alla zumbalientusiaster! Vingurun Arvid är de närmaste tre månaderna inte bara på jakt efter viner att hylla och tetrapacksköpare att häckla utan även på praktik i Stockholm. Många luncher kommer det att bli och först ut var Lennart & Bror i Vasastan. Solen sken men förgäves och jag höll på att frysa ihjäl medan jag väntade på den en kvart försenade Arvid. Fördelen var att jag var rejält sugen på mat när han väl kom. L & B kändes som en typisk hipp deli/restaurang som gärna vill vara lite äldre än den är men stämningen kändes inte påklistrad utan var trevlig. Det fanns fyra korvar att välja på som alla kostade runt hundralappen. Jag bestämde mig för merguez och Arvid tog in en currywurst.

 

 
 
 

När man pratar korv i Stockholm i allmänhet, och i Vasastan i synnerhet, så är naturligtvis min personliga favorit Günters en måttstock, särskilt som när man på L & B snor serveringsupplägget rakt av. Korven serveras med surkål och örter i en ugröpt baguette som måhända är av snäppet högre klass än den på Günters men med en avgörande svaghet. Den är KALL! Nog den grillade ytan hos Günters är trevlig men det som grillen framförallt gör är att den värmer upp surkålen. Ingen vettig människa, allra minst en korvälskare, äter surkål kall direkt ut burken. Dels kommer smakerna inte fram ordentligt och dels får den en mycket oangenäm konsistens och kyler ner korven. När vi ändå är inne på serverandet vill jag dela ut en känga till ”currywursten”. Vad som definierar en currywurst är inte själva korven utan hur den serveras, skivad med tomatsås och currypulver. Visst kan man leka med begrepp men att bara ha curry i smeten och servera en vanlig korv som currywurst är felaktigt och på gränsen till falsk marknadsföring. Ett misstag som de även gör på Günters.

 

Bortsett från namnen och serveringen, som man kanske kan påstå är mindre viktiga, så var korvarna alldeles utmärkta. Min korv var aningen torr, särskilt för att vara en Merguez men kryddningen var mycket bra. Den hade kunnat ha lite mer sting men helheten var otroligt välbalanserad och fyllig. Man märkte att det var en kvalitetskorv tillagad med mycket omtanke.

 

Innan jag gick köpte jag med mig ett paket korv hem och valet föll på en parmesankorv som enligt expediten inte var en typisk ostkorv utan mer använde osten som krydda. Både konceptet och beskrivningen var klockrena! Den var en salsiccialiknande fläskkorv som förutom ost var kryddad med rikligt med örter. Om det fanns vissa tvivel med gårdagens korvmåltid så var de nu helt bortblåsta. Vilken korv! Fläsksmaken och örterna var även här mycket välbalanserade men det som verkligen lyfte var just parmesanosten. Först känner man den inte men sedan kommer den distinkt i eftersmaken och rundar av perfekt. Ska man hitta något att klaga på så var den kanske aningen salt, men då är man verkligen petig. Jag försöker att inte ha för mycket betygsinflation men det här var faktiskt en av de bättre korvar jag ätit och 9/10 känns inte alls överdrivet. Jag kommer tveklöst att komma tillbaka till Lennart & Bror. Kanske inte för att äta men i alla fall för att handla.

 

Nya generationer och medier

Min pappa blev frälst av sitt Güntersbesök så när hela familjen var här i helgen fick även min syster uppleva detta lilla Paradis. Hon åt en vanlig grillad med bröd vilket egentligen är förkastligt men väl får anses som okej om man är sju år. Hon är väldigt petig med maten så att den faktiskt blev uppäten får ändå ses som ett gott betyg.
 
För ungefär två år sedan då bloggen var nystartad var korvstoppning på schemat i sveriges mästerkock och ikväll var det dags igen. De tre deltagarna i elimineringstävlingen fick 60 minuter på sig vilket jag kan tycka är lite lite. Jag förstår att det är en tävling men vet själv att det kan vara väldigt tidsödande och det är roligare att de lyckas göra något bra och kreativt än att det bara ska handla om flinka fingrar. Vinnaren gjorde en fläskkorv med vitt vin i, tvåan en merguezliknande korv och trean blev utslagen med en söt (?!) fläskkorv. Jag blev inte särskilt förvånad av reslutatet, klart man ska våga experimentera men då de första två knappt gåt att misslyckas med så är det i mina ögon vansinne att blanda farinsocker i korvsmeten

Ribbings Korvskola

När förebilden Magdalena Ribbing ägnar en hel kolumn åt korv, då blir man naturligtvis glad

Bigos

Att säga att man äter med ögat är kanske ingen lögn, men alla som har smakat den polska surkålsgrytan Bigos vet att det i alla fall inte är helt sant. Här syns den i dess läckraste men minst bildsköna form, uppvärmd dagen efter. Förutom grunden (surkål och högrev) så hade jag i två sorters korvar. En ölkorv som fick koka med alla fyra timmar och en sremska som fick vara med sista kvarten.

Bigos

Att säga att man äter med ögat är kanske ingen lögn, men alla som har ätit den polska korv och surkålsgrytan Bigos vet att det inte är helt sant. Här ser vi den i dess läckraste men minst bildsköna form, uppvärmd dagen efter. Förutom grunderna (högrev och surkål) så hade jag i två sorters korv. En ölkor som fick koka med alla fyra timmar och en sremska (inte den bästa jag provat men helt okej för ändamålet) som fick vara med sista kvarten.