Lennar & Bror

Se upp alla zumbalientusiaster! Vingurun Arvid är de närmaste tre månaderna inte bara på jakt efter viner att hylla och tetrapacksköpare att häckla utan även på praktik i Stockholm. Många luncher kommer det att bli och först ut var Lennart & Bror i Vasastan. Solen sken men förgäves och jag höll på att frysa ihjäl medan jag väntade på den en kvart försenade Arvid. Fördelen var att jag var rejält sugen på mat när han väl kom. L & B kändes som en typisk hipp deli/restaurang som gärna vill vara lite äldre än den är men stämningen kändes inte påklistrad utan var trevlig. Det fanns fyra korvar att välja på som alla kostade runt hundralappen. Jag bestämde mig för merguez och Arvid tog in en currywurst.

 

 
 
 

När man pratar korv i Stockholm i allmänhet, och i Vasastan i synnerhet, så är naturligtvis min personliga favorit Günters en måttstock, särskilt som när man på L & B snor serveringsupplägget rakt av. Korven serveras med surkål och örter i en ugröpt baguette som måhända är av snäppet högre klass än den på Günters men med en avgörande svaghet. Den är KALL! Nog den grillade ytan hos Günters är trevlig men det som grillen framförallt gör är att den värmer upp surkålen. Ingen vettig människa, allra minst en korvälskare, äter surkål kall direkt ut burken. Dels kommer smakerna inte fram ordentligt och dels får den en mycket oangenäm konsistens och kyler ner korven. När vi ändå är inne på serverandet vill jag dela ut en känga till ”currywursten”. Vad som definierar en currywurst är inte själva korven utan hur den serveras, skivad med tomatsås och currypulver. Visst kan man leka med begrepp men att bara ha curry i smeten och servera en vanlig korv som currywurst är felaktigt och på gränsen till falsk marknadsföring. Ett misstag som de även gör på Günters.

 

Bortsett från namnen och serveringen, som man kanske kan påstå är mindre viktiga, så var korvarna alldeles utmärkta. Min korv var aningen torr, särskilt för att vara en Merguez men kryddningen var mycket bra. Den hade kunnat ha lite mer sting men helheten var otroligt välbalanserad och fyllig. Man märkte att det var en kvalitetskorv tillagad med mycket omtanke.

 

Innan jag gick köpte jag med mig ett paket korv hem och valet föll på en parmesankorv som enligt expediten inte var en typisk ostkorv utan mer använde osten som krydda. Både konceptet och beskrivningen var klockrena! Den var en salsiccialiknande fläskkorv som förutom ost var kryddad med rikligt med örter. Om det fanns vissa tvivel med gårdagens korvmåltid så var de nu helt bortblåsta. Vilken korv! Fläsksmaken och örterna var även här mycket välbalanserade men det som verkligen lyfte var just parmesanosten. Först känner man den inte men sedan kommer den distinkt i eftersmaken och rundar av perfekt. Ska man hitta något att klaga på så var den kanske aningen salt, men då är man verkligen petig. Jag försöker att inte ha för mycket betygsinflation men det här var faktiskt en av de bättre korvar jag ätit och 9/10 känns inte alls överdrivet. Jag kommer tveklöst att komma tillbaka till Lennart & Bror. Kanske inte för att äta men i alla fall för att handla.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback