Semester i Småland

Ännu en gång var det dags att åka hem till Småland och självklart stod korvstoppning på menyn även den här gången. När jag och min pappa gör korv brukar vi alltid ha något recept att utgå ifrån och sedan smaka oss framåt men den här gången valde jag att börja helt från scratch.

 

Fenomenet med stjärnkockar blir lätt ganska löjligt men någon som verkligen inspirerat mig genom åren är Heston Blumenthal som, förutom att vara restaurangägare, i olika böcker och tv-program lagar mat med otrolig bredd. Han gör allt från att visa till hur man bäst kokar ett ägg till att tillaga en hel gris i en swmmingpool och bygga ätbara hus. I serien In search of perfection tar han klassiska maträtter och försöker dra dem till sin absoluta spets. Jag har testat några av de här recepten och det var därifrån jag fick inspiration till korvarna.

 

Jag har lagat både chili och pasta bolognese enligt Hestons recept. Det blev väldigt gott men tog om möjligt ännu längre tid än att göra korv. I båda rätterna är basen lök som karamelliseras tillsammans med stjärnanis. Att karamellisera innebär inte som många tror att man blandar i socker utan bara att man steker den väldigt länge på väldigt låg värme och kokar bort precis allt vatten så att det bara blir en liten sladdrig gegga kvar. Det smakar lite sött och är otroligt gott som det är men framförallt lyfter det köttsmak väldigt mycket (det är ett perfekt tillbehör till alla sorters korv). Stjärnanis är en ganska ovanlig krydda som är lite åt lakritshållet men också går väldigt bra till kött.

Av åtta lökar blev det ungefär så mycket kvar att det knappt täckte en liten tallrik. Stjärnanisen plockades bort (den är inte rolig att bita i) och blandades ner i smeten tillsammans med fläskbog, rökt sidfläsk och parmesan. Vi malde en del men det mesta köttet och alla övriga ingredienser grovhackades bara för att få mer textur på korvarna. Heston utbrister gärna ”Packed full of umami!” och det var precis vad de här korvarna var tänkta att vara.

 

Den andra korven var en chilikorv och då menar jag inte någon tramsig ”världens starkaste korv”-korv utan chili som i maträtten. Chilikorven bestod av nötkött, lök, vitlök, spiskummin, paprikapulver och olika sorters chili. Vi hade chipotle som vi kokade upp i lite vatten och mixade snabbt så det blev till en tjock och väldigt stark sås. (Det såg ut väldigt mycket som chokladsås och jag var otroligt frestad att lura i min lillasyster en matsked.) Vi rundade av med anchochilipulver och en skvätt mörk porter.

 

 

Korvarna fick ligga i kylen över natten innan de dagen efter serverades tillsammans med ugnspotatis (enligt Hestons recept) och coleslaw med hemmaslagen majonnäs.

Förra gången vi gjorde korv var jag inte helt nöjd men den här gången vågar jag säga att vi var mitt i prick. Chilikorven hade en perfekt avvägd hetta men som kom i eftersmaken och inte dödade de andra smakerna. Det var kul med en stark korv som inte smakar som en klassisk chorizo.

Bäst av de två var ändå lök och parmesan-korven. Parmesan och korv är underskattade smakkompisar och den lite söta löksmaken och det rökiga från sidfläsket passade perfekt till. Ska man anmärka på något så kände man inte mycket av stjärnanisen och man skulle nog kunna öka mängden av både den och av löken.

 

Det är såklart alltid kul att laga något som man är nöjd med och ännu roligare när det bygger på en egen idé. Jag har redan börjat smida planer till nästa gång och vilka maträtter som ska förvandlas till korv då.